Probiyotik Nedir?
Probiyotikler; enfeksiyona ve hastalıklara sebep olan bakterilerin aksine, sindirim sistemi ve deri başta olmak üzere çeşitli vücut sistemlerinin dengeli biçimde çalışmasına yardımcı olan yararlı bakteri ve mayalardır. Zararlı bakterilerin hastalık yapıcı etkilerinin ortadan kaldırılmasında da büyük bir rol oynayan yararlı bakteriler, vücutta doğal olarak bulunur.
Vücudumuz, hücrelerimizin yanı sıra mikrobiyota/mikrobiyom adı verilen bir sisteme de sahiptir. İnsan vücudundaki tüm mikroplar (bakteriler, mantarlar, virüsler, protoza, vb.) bu sistemin bir parçasıdır ve her bireyin vücut mikrobiyomu farklıdır.
Bu mikrobiyom içerisinde yer alan yararlı bakteriler; insan vücudunda sağlığa katkıda bulunan, iç organlarda yaşamına devam eden, tüketilmesinde sakınca olmayan mikroorganizmalardır. Bu özellikleri sebebiyle, insan vücudunda herhangi bir sebepten dolayı sayıları azaldığında takviyelerle desteklenebilirler.

Probiyotik Faydaları Nelerdir?
Probiyotikler vücutta bulundukları yerlere göre farklı etkilere sahiptir. Bu yararlı bakteriler; sindirim sistemi, ağız, vajina, idrar yolları, deri ve akciğerlerde yer alır. Her bakteri kolonisi içinde bulunduğu sistemin dengesini korumakla yükümlüdür.
Bağırsaklardaki probiyotiklerin faydaları, büyük oranda sindirim ve bağışıklık sisteminin doğru çalışmasını sağlamaya yöneliktir. Yararlı bakteriler, mikrobiyotanın (bağırsak florası) dengesinin sağlanmasında büyük rol oynar. Enfeksiyonların yol açtığı iltihaplanmaları gidererek vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasına destek olur. Sindirimin desteklenmesinden vitaminlerin sentezlenmesine kadar pek çok işlevi yerine getiren probiyotiklerin vücutta eksilmesi durumunda, vücudun işleyişinde bozukluklar meydana gelir ve vücut sağlığı zarar görür.